KROKIETY Z MIĘSEM

28.11.2016
data:post.title
Krokiety z mięsem to jedne z moich ulubionych. Naleśniki nadziane, panierowane i pieczone, podane z barszczykiem, po prostu pycha.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • około 20 naleśników z tego przepisu ciasto naleśnikowe
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • 1 liść laurowy
  • sol, pieprz, majeranek do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • magi do smaku
  • 1 czerstwa bułka
                                                                DODATKOWO : 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta do panierowania 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. 
  2. Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu.
  3. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy. 
  4. Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż będą przypieczone na złoto.
  5. Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym. Smacznego.

1 komentarz

  1. też uwielbiam krokiety, a Twoje prezentują się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń