CIASTO :
- 0.5 l wody
- 0.5 l mleka 3/2 %
- około 4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ :
- 500 g łopatki wieprzowej lub 1 kurczak
- 1 marchew, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- 1 kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- 1 liść laurowy
- sol, pieprz, majeranek do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- magi do smaku
- 1 czerstwa bułka
DODATKOWO :
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu.
- Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy.
- Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż będą przypieczone na złoto.
- Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
też uwielbiam krokiety, a Twoje prezentują się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń