UDKA WĘDZONE W WĘDZARNI

28.11.2016
data:post.title
Udka kurczaka wędzone w wędzarni są tak pyszne jak kupne a może nawet smaczniejsze. Po wielu próbach i błędach, doszłam do przepisu który mogę polecić na ich przygotowanie i wędzenie.  Przepis prosty, udka wyszły soczyste w środku z wilgotną skórką na zewnątrz,  a smak i zapach zawdzięczamy dymowi z wędzarni.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 10 udek z kurczaka
  • 3 łyżki soli 
  • około 3 litry wody
  • duży gar
  • dratwa lub haki do nadziania mięsa 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do dużego garnka wlewamy około 4 litrów wody z 3 łyżkami soli, następnie wodę doprowadzamy do temperatury 80 % C, nie gotujemy bo udka będziemy parzyć. Następnie wkładamy wszystkie udka. Muszą one być zakryte wodą, w razie konieczności wodę solimy i dolewamy.
  2. Mięso parzymy około 40 minut w temperaturze 75-80 % C. Następnie mięso wyjmujemy i nadziewamy na haki, wieszamy na kilka godzin aby obeschły.
  3. Wędzarnię nagrzewamy do temperatury około 60 % C, następnie udka zawieszamy i suszymy bez dymu około 40 minut. Skórka powinna wtedy być maziasta.
  4. Teraz wędzimy mięso w temperaturze 55- 65 % C, przez około 5 godzin.
  5. Musimy uważać aby skórka nie wyschła ( nie spiekła się ) ponieważ będzie sucha a mięso mało wilgotne w środku. Dla tego nie podwyższajmy temperatury podczas wędzenia udek. 
  6. Są na prawdę pyszne, nadają się również do mrożenia. 
  7. Smacznego.








2 komentarze

  1. Muszą ciekawie i fajnie smakować. Zawsze to jakaś odmiana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Mariola, spróbujemy:-)

    OdpowiedzUsuń