MAKARON Z GRZYBAMI I SEREM gorgonzola

5 lis 2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na makaron z sosem grzybowym, serem lazur i pieczoną porą. Takie danie makaronowe jest pyszne i szybkie w wykonaniu, jak dla moich domowników bomba, znikło szybko.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 300 g makaronu penne Malma 
  • 200 g grzybów
  • 100 g sera gorgonzola 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu 
  • 3 łyżki masła
  • por, biała część
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa warzywna do sosu
  • natka pietruszki do posypania
  • parmezan, opcjonalnie
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaro gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
  2. Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, odcedzamy i studzimy.
  3. Na patelni rozgrzewamy część masła, dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby, chwilkę smażymy aż cebula zmięknie, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku jarzynką, solą i pieprzem. W razie konieczności dolewamy wody, sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i wodą. 
  4. Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. 
  5. Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy. 
  6. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego. 

4 komentarze

  1. Bardzo ciekawy jest ten przepis. Kocham wszelkiego rodzaju makarony, więc na pewno spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, jakie to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne danie, ostatnio robiłam podobne z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń