SKŁADNIKI :
- 300 g makaronu penne Malma
- 200 g grzybów
- 100 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki masła
- por, biała część
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa warzywna do sosu
- natka pietruszki do posypania
- parmezan, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE :
- Makaro gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
- Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, odcedzamy i studzimy.
- Na patelni rozgrzewamy część masła, dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby, chwilkę smażymy aż cebula zmięknie, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku jarzynką, solą i pieprzem. W razie konieczności dolewamy wody, sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i wodą.
- Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku.
- Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy.
- Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego.
Bardzo ciekawy jest ten przepis. Kocham wszelkiego rodzaju makarony, więc na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyobrażam sobie, jakie to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJajecznica jest pyszna :) polecam ja przygotować
UsuńCudowne danie, ostatnio robiłam podobne z kurkami :)
OdpowiedzUsuń