CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI

13 lis 2016
data:post.title
Pyszne, kruche i maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Upiekłam  je z orzeszkami prażonymi, cukrem i śmietanką. Wyszły rewelacyjne, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 200 g masła naturalnego
  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany 
                                                                  DODATKOWO : 
  • 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami.
  3. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
  4. Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
  5. Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku. 







Prześlij komentarz