SKŁADNIKI :
- 200 g masła naturalnego
- 500 g mąki pszennej
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany
DODATKOWO :
- 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
- 50 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE :
- Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
- Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami.
- Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
- Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
- Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.
Prześlij komentarz