NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI, PIECZARKAMI I SEREM +FILMIK

25 sie 2017
data:post.title
Naleśniki to jedno z expresowych dań które możemy przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec. Dzisiaj nadziałam je kiełbaskami, pieczarkami i serem, oraz posmarowałam sosem pomidorowym i zapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu.


SKŁADNIKI :
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • około 300 - 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
                                                                    DODATKOWO :
  • 10 cienkich kiełbasek śląskich albo parówek
  • 150 g żółtego sera
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
                                                                                 SOS :
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • około 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier do smaku
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto.
  2. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków.
  3. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują.
  4. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy.
  5. Ser ścieramy na tarce.
  6. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżeczce sosu, rozsmarowujemy, na to porcja pieczarek, trochę tartego sera i kiełbaska. Naleśnik zawijamy jak krokieta, przecinamy na pół i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem.
  7. Na naleśniki wylewamy resztę sosu pomidorowego, posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy w piekarniku 25 minut, w temperaturze 190 % C.
  8. Po zapieczeniu, wyjmujemy i podajemy, smacznego.
  9. Naleśniki są przepyszne na ciepło, nadają się do odgrzewania lub można je przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem.
                          Zapraszam do obejrzenia  filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Publikowanie komentarza