Naleśniki to jedno z expresowych dań które możemy przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec. Dzisiaj nadziałam je kiełbaskami, pieczarkami i serem, oraz posmarowałam sosem pomidorowym i zapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu.
SKŁADNIKI :
- 500 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- około 300 - 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 10 cienkich kiełbasek śląskich albo parówek
- 150 g żółtego sera
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- około 4 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier do smaku
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto.
- Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków.
- Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują.
- Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy.
- Ser ścieramy na tarce.
- Na każdy naleśnik nakładamy po łyżeczce sosu, rozsmarowujemy, na to porcja pieczarek, trochę tartego sera i kiełbaska. Naleśnik zawijamy jak krokieta, przecinamy na pół i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem.
- Na naleśniki wylewamy resztę sosu pomidorowego, posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy w piekarniku 25 minut, w temperaturze 190 % C.
- Po zapieczeniu, wyjmujemy i podajemy, smacznego.
- Naleśniki są przepyszne na ciepło, nadają się do odgrzewania lub można je przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz