DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK

13 sie 2017
data:post.title
Calzone to pizza w formie pieroga, nadziana farszem mięsno - serowym lub innym dowolnym. Pizza jest bardo smaczna na ciepło lub zimno. 


     SKŁADNIKI : 
  • 500 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka pomieszanego z wodą
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół ( oregano, bazylia)
  • 2 łyżki oleju
                                                                            FARSZ : 
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 200 g krojonej szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • oliwki                                       
                                                               SOS POMIDOROWY : 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 -3 łyżki ostrego ketchupu
  • oregano do smaku
  • 1/2 szklanki wody 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie. 
  2. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. 
  3. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy.
  4. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. 
  6. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem. 
  8. Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut.
  9. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;





 

Prześlij komentarz