Calzone to pizza w formie pieroga, nadziana farszem mięsno - serowym lub innym dowolnym. Pizza jest bardo smaczna na ciepło lub zimno.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 220 ml mleka pomieszanego z wodą
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół ( oregano, bazylia)
- 2 łyżki oleju
FARSZ :
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 200 g krojonej szynki
- 200 g żółtego sera
- 100 g kukurydzy z puszki
- oliwki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 -3 łyżki ostrego ketchupu
- oregano do smaku
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.
- Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.
- Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy.
- Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego.
- Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem.
- Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz