Babka marmurkowa to pyszne ciasto które można przygotować na Święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze rośnie i nie opada oraz smaczna, pachnąca i lekka. Polecam ten przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA :
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany 30 %
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta.
- Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne i jasne.
- Babkę pieczemy 45 minut w temperaturze 170 * C.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i ogrzewamy w mikrofalówce 1 minutę.
- Czekoladę mieszamy i wylewamy na babkę, ciasto posypujemy migdałami i chłodzimy aż czekolada zastygnie.
- Ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
Coś pysznego. Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/