EXPRESOWA BABKA ZEBRA

27 sie 2017
data:post.title
Babka marmurkowa to pyszne ciasto które można przygotować na Święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze rośnie i nie opada oraz smaczna, pachnąca i lekka. Polecam ten przepis.


SKŁADNIKI : 
  • 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 ml mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                      POLEWA : 
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany 30 % 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta. 
  3. Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne i jasne.
  4. Babkę pieczemy 45 minut w temperaturze 170 * C. 
  5. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i ogrzewamy w mikrofalówce 1 minutę. 
  6. Czekoladę mieszamy i wylewamy na babkę, ciasto posypujemy migdałami i chłodzimy aż czekolada zastygnie.
  7. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy. 

 

 

1 komentarz

  1. Coś pysznego. Wygląda niesamowicie.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń