Dzisiaj przepis na tartaletki wypełnione kremem piernikowym. Babeczki orzechowo-daktylowe w dodatku wypełnione masą piernikową są rewelacyjną, słodką przekąską. Idealne na słodki podwieczorek. Przepis powstał z miłości do pierników Toruńskich i konkursu - konkurs.kopernik.com.pl
SKŁADNIKI :
- 120 g migdałów ( lub mieszanych orzechów )
- 30 dkg daktyli
- 1 łyżka miodu
- 180 g czekoladowych katarzynek Toruńskich Kopernik ( 3 opakowania )
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- borówki, maliny i mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Daktyle moczymy we wrzątku około 30 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Orzechy, daktyle i 1 łyżkę miód. Rozdrabniamy mikserem aż powstanie jednolita masa.
- Małe foremki na babeczki wypełniamy daktylową masą.
- Pierniki drobno kruszymy, łączymy z mascarpone, wanilią i pozostałym miodem. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.
- Babeczki wypełniamy masą piernikową, dekorujemy owocami i miętą, posypujemy pokruszoną bezą lub cukrem pudrem.
- Babeczki orzechowo - piernikowe podajemy schłodzone. Smacznego.
Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) babeczki wyszły pyszne
UsuńWygladają przesłodko! Krem piernikowy to musi byc coś :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/