CIASTO MILKY WAY + FILMIK

21 sie 2017
data:post.title
Milky way to ciasto czekoladowo-mleczne, zaliczane do najpyszniejszych ciast, jakie jadłam. Moje dzieci za nim przepadają. Mięciutki biszkopt przełożony masą z mleka w proszku i polane czekoladą. Myślę że tego ciasta nie trzeba nikomu polecać bo jest przepyszne.


SKŁADNIKI : 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki ciemnego kakao
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oleju
                                                                          MASA : 
  • 220 g mleka w proszku ( 1 i 3/4 szklanki ) 
  • 200 ml mleka 3/2 %
  • 250 g margaryny lub masła
  • 150 g cukru
                                                                      POLEWA : 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietany 30 % 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę 25/30 , wyłożoną papierem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
  2. Masa-Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Margarynę ucieramy dolewając zimne mleko z cukrem, następnie partiami wsypujemy mleko w proszku. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć.
  3. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki, wykładamy krem na pierwszy blat ciasta, równo go rozsmarowując. Przyciskamy drugim blatem i odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  4. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę i ogrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty, masę mieszamy aż czekolada połączy się ze śmietaną i powstanie gładka polewa. W razie konieczności, gdyby masa była za gęsta dolewamy śmietanki.
  5. Na zimne ciasto wylewamy polewę, następnie ponownie chłodzimy.
  6. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

Prześlij komentarz