Naleśniki z pieczonymi jabłkami, żurawiną i sosem waniliowym to pyszna, lekko słodka przekąska lub podwieczorek. Podajemy je na ciepło, podpieczone na maśle, z owocami i cukrem pudrem.
SKŁADNIKI :
- 500 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- około 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 4 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 2 duże łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżki masła naturalnego
- 1 laska wanilii
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto.
- Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują.
- Na naleśniki nakładamy porcję jabłek, zwijamy placki jak krokiety i podsmażamy z dwóch stron na maśle.
- Na talerz nalewamy sos waniliowy, na to kładziemy po i przekrojonym naleśniku, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij komentarz