NALEŚNIKI Z PIECZONYMI JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I SOSEM WANILIOWYM

25 sie 2017
data:post.title
Naleśniki z pieczonymi jabłkami, żurawiną i sosem waniliowym to pyszna, lekko słodka przekąska lub podwieczorek.  Podajemy je na ciepło, podpieczone na maśle, z owocami i cukrem pudrem. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • około 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
                                                                   DODATKOWO :
  • 4 jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 duże łyżki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki masła naturalnego
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto.
  2. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.
  3. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują.
  4. Na naleśniki nakładamy porcję jabłek, zwijamy placki jak krokiety i podsmażamy z dwóch stron na maśle.
  5. Na talerz nalewamy sos waniliowy, na to kładziemy po i przekrojonym naleśniku, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.




 

Prześlij komentarz