Ryby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
SALSA :
- 150 g komosy ryżowej
- sól do smaku, do gotowania komosy
- 1 małe mango
- 1 mała papryka
- garść borówek
- natka pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- ocet balsamiczny malinowy
PRZYGOTOWANIE :
- Stek z tuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło.
- Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje.
- Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy.
- Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego.
- Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na 5 minut aby doszedł.
- Salsę nakładamy na talerz, na to pokrojony stek i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
- Podajemy od razu, smacznego.
Prześlij komentarz