STEK Z TUŃCZYKA Z SALSĄ Z KOMOSY RYŻOWEJ

19 sie 2017
data:post.title
Ryby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g 
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                         SALSA : 
  • 150 g komosy ryżowej
  • sól do smaku, do gotowania komosy
  • 1 małe mango
  • 1 mała papryka
  • garść borówek
  • natka pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ocet balsamiczny malinowy
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Stek z tuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło. 
  2. Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje.
  3. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy.
  4. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. 
  5. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na 5 minut aby doszedł.
  6. Salsę nakładamy na talerz, na to pokrojony stek i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. 
  7. Podajemy od razu, smacznego.




 

Prześlij komentarz