ROGALIKI DROŻDŻOWO - MAŚLANE + FILMIK

26 wrz 2019
data:post.title
Rogaliki z tego przepisu są nadzwyczaj smaczne, delikatne i pysznie nadziane. Nadmiar można zamrozić i mieć je zawsze świeże kiedy tylko chcemy. 


SKŁADNIKI : 
  • 600 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g masła naturalnego 
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1cukier waniliowy 
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 200 ml mleka 
  • mąka do podsypania
  • powidła 
  • 1 jajko do smarowania rogalików 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie.
  2. Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy trójkąty, smarujemy odrobiną marmolady i zawijamy rogaliki. Można również wykonać supełki.
  4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 10 minut aby wyrosły.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy.
  6. Rogaliki są pyszne. Smacznego.
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

1 komentarz