SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

30 mar 2013
data:post.title
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast,ja przeważnie piekę go bez ciasta i żadnych dodatków,bo taki kocham najbardziej ale dzisiaj upiekłam na kruchym spodzie z polewą i truskawkami.Sernik najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień o ile dotrwa...spód jest wtedy bardzo mięciutki a ser bardzo wilgotny.Ciasto piekłam wczoraj,dzisiaj dopiero ozdabiam i próbuję,ciasto kruche,smaczne a ser lekki,puszysty i wilgotny.Polecam :)


                                                      SKŁADNIKI: na tortownicę

                                                                            SER :
  • 1 kg sera wiaderkowego Pilos z Lidla 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5 jaj
  • 2  czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny Kasi 
  • olejek waniliowy 
                                                                   CIASTO
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g margaryny Kasi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
                                                                Dodatkowo:
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa
  • truskawki
  • bułka tarta do wysypania tortownicy 
Z podanych składników,zagniatamy elastyczne,kruche ciasto.
Wykładamy je na dno przygotowanej  tortownicy,wysmarowanej masłem.Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 * C
Żółtka jaj ucieramy na puch z cukrem,dodajemy miękką margarynę i dalej ucierając dodajemy ser,mąkę i olejek,na końcu ubita pianę z białek.
(Jeżeli nam się spieszy,ser wylewamy bezposrednio na ciasto i wszystko pieczemy jedną godzinę,taki sposób też jest dobry i czasami go stosuję).
Na podpieczony spód wykładamy masę serową,pieczemy ciasto  60 minut w 180 * C,po około 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 *C.Sernik bardzo rośnie ale po upieczeniu trochę opada.Studzimy ciasto przy uchylonym piekarniku.Zimny sernik ozdabiamy polewą,cukrem pudrem i truskawkami.
Smacznego!

13 komentarzy

  1. Ale piękny sernik taki nietradycyjny :)
    Z tymi truskawkami .... pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci wspaniały... Taki równy... idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, też korzystam z przepisów ,kuchni lidla, muszę taki serniczek zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się sernik musi odstać, ale chyba nigdy u mnie nie dotrwał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wesoły sernik, między tymi truskawkami poczułam powiew czerwcowej pogody:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki czysty sernik to mi się podoba, uwielbiam je piec i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Został kawałeczek dla mnie? :) Wygląda tak pięknie! i jeszcze te truskawki

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaki ten sernik łatwy do zrobienia! :-). Mi już 3 w tym miesiącu właśnie w piekarniku siedzi, pychotka :-) :-) :-)
    Mariola dzięki! Nauczyłam się w końcu sernik piec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie kiedyś pieczenie serników bylo zmorą,a tera,kiedy się do nich przekonałam wychodzą mi za każdym razem,tan jest na prawdę pyszny.To miło że smakuje ten serniczek :)

      Usuń
  9. Można się dowiedzieć na jaką średnicę tortownicy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń