PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I CUKINII

14.07.2013
data:post.title
Placki to fajny pomysł na obiad zwłaszcza że są one bardzo zdrowe.Często je przygotowuję jednak dzisiaj dodałam do nich tartą cukinię i wyszły bardzo dobre.Podałam je z sosem pieczarkowym co bardzo polecam.


                                                SKŁADNIKI : na około 8 małych placków

  • kasza gryczana ugotowana 1 woreczek (odcedzona)
  • 1 mała cukinia około 200 g 
  • 2 jajka 
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • sól,pieprz
  • odrobina oleju do podpieczenia placków
  • 1 duża łyżka z czubkiem maki ziemniaczanej (ja dodałam skrobię kukurydzianą )
                                           SOS PIECZARKOWY :
Przygotowałam go wcześniej ; sos-pieczarkowy

Cukinię ścieramy ze skórką na tarce jarzynowej,lekko solimy i odstawiamy aby puściła sok na około 10 minut.Po tym czasie dokładnie wyciskamy sok z cukinii.
Do miski przekładamy ugotowaną,suchą  kaszę gryczaną,dodajemy cukinię,wbijamy dwa jajka,mąkę i rozgnieciony czosnek.Mieszamy następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni podgrzewamy odrobinę  oleju,za pomocą łyżki formujemy placki(około 1 1/2 łyżki na porcję).Pieczemy z obu stron na złoto.
Placki układamy na talerzu,polewamy sosem i gotowe.
Smacznego.



9 komentarzy

  1. wyglądają pysznie:) do tej pory robiłam placki z samej cukinii, muszę spróbować jak będą smakować z kasza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ktoś lubi kaszę to te placki są własnie dla niego,ja zrobiłam je dzisiaj drugi raz do sosu mięsnego,polecam.

      Usuń
  2. powiem Ci szczerze, że cała się zaśliniłam! Ostatnio ciągle marzę o takich plackach, z takim właśnie sosem! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już placki z kaszy gryczanej(,kuchnia lidla,), z porą, czosnkiem i ziemniakiem, z cukinią muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Mariolu! A co mam zrobić jeśli pomimo jajka i odrobiny mąki nie chciały trzymać się całości tylko rozpadały na kawałki? Za mokra kasza? Czy może ta mąka kukurydziana tak dobrze wiąże? Pozdrawiam :) PS. Pyszne, rewelacyjne i te pieczarki w śmietanie, dla mnie mięsa nie musi być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,skrobia kukurydziana to jak nasza mąka ziemniaczana,dodam w przepisie aby nie używac zwykłej mąki bo placki nie będą dobrze wiązały i mogą się rozpaśc ,pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Genialne, ja dodałam jeszcze sporą ilość natki pietruszki, bo bardzo mi tu pasuje. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki są pyszne,z natką pietruszki jak najbardziej,następnym razem wyprubuję w twkim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię placki z cukini z boczkiem (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń