SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 150 g mąki tortowej (1 1/2 szklanki)
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA :
- 600 ml 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny spożywczej (rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody)
- mięta do ozdoby
- jagody lub borówki około 150 g
Tortownicę smarujemy olejem,wysypujemy bułka tartą,rozkładamy część ciasta maczając łyżkę w wodzie.
(Jeżeli mamy dwie tortownice możemy upiec ciasta razem).Pieczemy w 200 *C.przez 20 minut. Następnie czynność powtarzamy z drugim ciastem.
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno,na koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej żelatynę(musi być ona ostudzona) i energicznie mieszamy mikserem.
W tortownicy umieszczamy jeden blat ciasta,na to śmietana,posypujemy owocami.Przykrywamy Drugim ciastem.Karpatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem i jagodami.
Smacznego.
dawno nie jadłam tego ciasta:) wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio karpatkę , ale z kremem budyniowym :) pyszności :) pozdrawiam serdecznie i zapraszam na małe rozdanie na moim blogu : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLADA!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, też korzystam z przepisów cukiernika Lidla, taką karpatkę muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń