KARPATKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

21.07.2013
data:post.title
Karpatka to jedno z tych ciast które długo nie przetrwają,jednak dodatek bitej śmietany i owoców sprawił że stała się bardzo lekka i letnia.Chociaż do tak lekkiego ciasta pasują wszystkie kremy a to już zależy według własnych upodobań.Polecam to pyszne ciasto robione na mleku a dodatek proszku do pieczenia poprawił jego wysokość.


                                                  SKŁADNIKI NA CIASTO : 
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 150 g mąki tortowej (1 1/2 szklanki)
  • 4 jajka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                           MASA ŚMIETANOWA : 
  • 600 ml 30 % 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny spożywczej (rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody)
  • mięta do ozdoby 
  • jagody lub borówki około 150 g 
Mleko i masło zagotowujemy w garnku,zmniejszamy ogień.Kiedy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką przez 1 minutę aż ciasto stanie się jednolite.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż trochę ostygnie.Do letniej lub zimnej masy dodajemy jajka,wsypujemy proszek do pieczenia  i miksujemy mikserem około 5 minut aż składniki ładnie się połączą.Ciasto dzielimy na pół.
Tortownicę smarujemy olejem,wysypujemy bułka tartą,rozkładamy część ciasta maczając łyżkę w wodzie.
(Jeżeli mamy dwie tortownice możemy upiec ciasta razem).Pieczemy w 200 *C.przez 20 minut. Następnie czynność powtarzamy z drugim ciastem.
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno,na koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej żelatynę(musi być ona ostudzona) i energicznie mieszamy mikserem.
W tortownicy umieszczamy jeden blat ciasta,na to śmietana,posypujemy owocami.Przykrywamy Drugim ciastem.Karpatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem i jagodami.
Smacznego.



4 komentarze

  1. dawno nie jadłam tego ciasta:) wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio karpatkę , ale z kremem budyniowym :) pyszności :) pozdrawiam serdecznie i zapraszam na małe rozdanie na moim blogu : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje, też korzystam z przepisów cukiernika Lidla, taką karpatkę muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń