SZASZŁYKI Z INDYKA W SŁODKO-PIKANTNEJ MARYNACIE

26.07.2013
data:post.title
Pierś indycza w słodko-ostrej marynacie i to z grilla. Szaszłyki bardzo szybko się grillują, więc trzeba je pilnować nad rozgrzanym grillem aby się nie spiekły i często obracac.
Takie mięsne przekąski to znakomite urozmaicenie dla zwyczajnych szaszłyków :)


                                                           SKŁADNIKI : 
  • 1 kg piersi indyczej
  • 2 łyżki miodu 
  • 2-4 łyżek ketchupu pikantnego 
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 płaska, łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina chilli w proszku
  • 4-5 łyżek wody
  • sól, pieprz do smaku
                                                     PRZYGOTOWANIE : 
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na podłużne paski. Miód podgrzewamy tak aby był płynny, wlewamy go do miseczki łącznie z oliwą, ketchupem i przyprawami. Rozcieramy łyżką aż składniki dobrze się połączą wtedy dolewamy wodę, mieszamy.
Do gotowej marynaty przekładamy kawałki mięsa, dokładnie mieszamy.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, jeżeli bardzo nam się spieszy, wystarczy jedna godzina.
Patyki do szaszłyków moczymy w wodzie, nadziewamy na nie paski mięsa, grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając aby szaszłyki się nie spiekły.
Podajemy z pieczywem i ulubioną surówką.
Smacznego.



8 komentarzy

  1. Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie szaszłyki :) Aż dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne,kruche i co najważniejsze szybko się pieką :)

      Usuń
  2. Pyszności, w taką pogodę tylko grillować, u mnie dziś grillowany indyk z serem pleśniowym i gruszką(,kuchnia lidla,), mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł szaszłyki z grilla same pyszności:) Indyk wiesz co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam jednego na nocną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem - PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń