Polecam plaster pieczeni z ciemnym pieczywem.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 125 g bułki tartej
- 3 jajka
- 1 marchew,obrana i pokrojona w kostkę
- 25 g czarnych oliwek,pokrojonych w talarki
- 25 g zielonych oliwek,pokrojonych w talarki
- 1 średnia cukinia,pokrojona w kostkę
- 1 kulka mozzarelli,pokrojonej w kostkę
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- pieprz,sól
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 2 opakowania plastrów boczku
Mięso z łopatki przekładamy do dużej miski,wsypujemy wszystkie składniki,dodajemy przecier i wbijamy jajka,dokładnie mieszamy.Do przygotowanej formy przekładamy mięso(ja użyłam formy keksowej ale całe mięsko mi się nie zmieściło więc z reszty upiekłam kotlety ),ugniatamy.Na sam wierzch wykładamy resztę plastrów boczku,wciskając je lekko po bokach do środka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C,na 45-50 minut.Po upieczeniu wyciągamy chlebek,odlewamy powstały płyn i czekamy aż pieczeń ostygnie.Wyciągamy ją z formy,zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.Pieczeń kroimy zimną wtedy nie będzie się rozpadac.
Smacznego.
Ale super pomysł na pieczeń, ,kuchnia lidla, w tym tygodniu ma same pyszności :)
OdpowiedzUsuńo świetny pomysł, nie widziałam jeszcze czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńooohooohoo taką "kromką" to można się najeść :) wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie,postaram się wziąć udział w tym smacznym konkursie :)
OdpowiedzUsuń