KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

08.07.2013
data:post.title
Sezon na to pyszne warzywo w pełni,kalafior jest pyszny gotowany jak i zapiekany.Dzisiaj zapiekałam go w prostym sosie beszamelowym,posypany bułką tartą jest pyszny jako dodatek do mięsa i ziemniaków.


                                                       SKŁADNIKI :

  • 1 kalafior ugotowany na półmiękko w lekko osolonej wodzie
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • sól,pieprz
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka bułki tartej
Ugotowany kalafior rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku,dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.Do jasnej zasmażki wlewamy stopniowo mleko,mieszając rozbijamy powstałe grudki.Zagotowujemy,dodajemy przyprawy i czosnek,mieszamy.Gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje około 5-7 minut.Gotowym sosem polewamy kalafiora,posypujemy bułką tartą i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 *C około 25 minut aż kalafior ładnie się zarumieni.
Podajemy ciepły jako dodatek do obiadu.
Smacznego.

3 komentarze

  1. ja tak szczerze za kalafiorem nie przepadam, ale taki zapiekany moze by mi posmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to przepadam za kalafiorem i zapiekany bardzo mi posmakował,myślałam nawet aby posypac go tartym serem ale to następnym razem :)

      Usuń