SKŁADNIKI :
- 1 kalafior ugotowany na półmiękko w lekko osolonej wodzie
- 2 łyżki masła naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól,pieprz
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1 łyżka bułki tartej
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku,dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.Do jasnej zasmażki wlewamy stopniowo mleko,mieszając rozbijamy powstałe grudki.Zagotowujemy,dodajemy przyprawy i czosnek,mieszamy.Gotujemy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje około 5-7 minut.Gotowym sosem polewamy kalafiora,posypujemy bułką tartą i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 *C około 25 minut aż kalafior ładnie się zarumieni.
Podajemy ciepły jako dodatek do obiadu.
Smacznego.
ja tak szczerze za kalafiorem nie przepadam, ale taki zapiekany moze by mi posmakował ;)
OdpowiedzUsuńJa za to przepadam za kalafiorem i zapiekany bardzo mi posmakował,myślałam nawet aby posypac go tartym serem ale to następnym razem :)
Usuńtez taki bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuń