SOS PIECZARKOWY

14.07.2013
data:post.title
Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do mięs,makaronów i nie tylko.Aby uzyskać jasny kolor sosu robię go z młodych,jasnych pieczarek z dodatkiem śmietany ale można również dodać odrobinę soku z cytryny,pieczarki wtedy nie ściemnieją.
Sos pieczarkowy jest bardzo szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.


                                                             SKŁADNIKI :
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • odrobina soli i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • olej do podpieczenia cebuli
  • 1-2 łyżki mąki 
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • natka pietruszki 
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
Pieczarki płuczemy w wodzie,kroimy w plasterki.Cebulę obieramy,drobno kroimy,następnie podpiekamy ją w garnku na odrobinie oleju.Dokładamy do cebuli pieczarki,liść laurowy,kostkę rosołową  i lekko solimy.Jeszcze chwilkę pieczemy,cały czas mieszając.Wlewamy 1 i 1/2  szklanki wody,dusimy około 15 minut.Pozostałą wodę mieszamy z śmietaną i mąką,tak aby nie było grudek.Wlewamy do sosu energicznie mieszając.Zagotowujemy,doprawiamy pieprzem,wsypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki,mieszamy  i gotowe.
Sos podajemy do mięs,makaronów i placków.Smacznego.



3 komentarze

  1. sos wyszedl znakomity!

    OdpowiedzUsuń
  2. również wyszło przepyszne , ja dodałam jeszcze do niego podsmażona pierś z kurczaka :)
    polecam :D

    OdpowiedzUsuń