Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do mięs,makaronów i nie tylko.Aby uzyskać jasny kolor sosu robię go z młodych,jasnych pieczarek z dodatkiem śmietany ale można również dodać odrobinę soku z cytryny,pieczarki wtedy nie ściemnieją.
Sos pieczarkowy jest bardzo szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI :
- 30 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- odrobina soli i pieprzu
- 1 liść laurowy
- olej do podpieczenia cebuli
- 1-2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki śmietany 18 %
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki płuczemy w wodzie,kroimy w plasterki.Cebulę obieramy,drobno kroimy,następnie podpiekamy ją w garnku na odrobinie oleju.Dokładamy do cebuli pieczarki,liść laurowy,kostkę rosołową i lekko solimy.Jeszcze chwilkę pieczemy,cały czas mieszając.Wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody,dusimy około 15 minut.Pozostałą wodę mieszamy z śmietaną i mąką,tak aby nie było grudek.Wlewamy do sosu energicznie mieszając.Zagotowujemy,doprawiamy pieprzem,wsypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki,mieszamy i gotowe.
Sos podajemy do mięs,makaronów i placków.Smacznego.
pycha:)
OdpowiedzUsuńsos wyszedl znakomity!
OdpowiedzUsuńrównież wyszło przepyszne , ja dodałam jeszcze do niego podsmażona pierś z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńpolecam :D