CORDON BLUE Z SALAMI CHORIZO

30.07.2013
data:post.title
Kotlety z serem i szynką  urzekły już nie jedną osobę,ja również za nimi przepadam.Dzisiaj przygotowałam kolejny z przepisów kuchni Lidla,cordon blue (troszkę po hiszpańsku).Muszę przyznać że to jedne z najsmaczniejszych kotletów zapiekanych,chorizo idealnie do nich pasuje a samo przygotowanie nie jest aż tak  pracochłonne jakby się wydawało. Polecam.


                                                              SKŁADNIKI : 

  • 4  piersi z kurczaka (połówki)
  • 150 g sera w plastrach
  • 16 plastrów salami chorizo
  • 50 g roztopionego masła 
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól,pieprz,słodka papryka

                                                       PRZYGOTOWANIE : 
Umyte i osuszone piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem (przykrywając je folią), mięso możemy pokroić na mniejsze kawałki ale ja ubiłam piersi całe a po upieczeniu kroiłam na mniejsze kawałki.Mięso doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Następnie na każdą pierś kładziemy po 3-4 plasterki salami i 2 plasterki sera.Za pomocą foli spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
Płatki kukurydziane rozdrabniamy,przesypujemy do głębokiego talerza.Roladki smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Cordon blue układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 *C na 30 minut.Naczynie możemy przykryć folią aluminiową na 15 minut,unikniemy wtedy spieczenia mięsa.
Gotowe roladki podajemy cieple z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.
Ja duże roladki,po przestygnięciu  kroiłam na mniejsze kawałki.
Smacznego.

8 komentarzy

  1. Wygląda naprawdę smakowicie:) Fajna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonego kurczaka.

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, super zakręcone, byłam wczoraj w lidlu, kupiłam chorizo i ser manchego, dziś też zrobię na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chorizo ,to dopiero misi smakowac .Oryginalne i przepyszne

    OdpowiedzUsuń