SKŁADNIKI :
- 4 piersi z kurczaka (połówki)
- 150 g sera w plastrach
- 16 plastrów salami chorizo
- 50 g roztopionego masła
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- sól,pieprz,słodka papryka
PRZYGOTOWANIE :
Umyte i osuszone piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem (przykrywając je folią), mięso możemy pokroić na mniejsze kawałki ale ja ubiłam piersi całe a po upieczeniu kroiłam na mniejsze kawałki.Mięso doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Następnie na każdą pierś kładziemy po 3-4 plasterki salami i 2 plasterki sera.Za pomocą foli spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
Płatki kukurydziane rozdrabniamy,przesypujemy do głębokiego talerza.Roladki smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Cordon blue układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 *C na 30 minut.Naczynie możemy przykryć folią aluminiową na 15 minut,unikniemy wtedy spieczenia mięsa.
Gotowe roladki podajemy cieple z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.
Ja duże roladki,po przestygnięciu kroiłam na mniejsze kawałki.
Smacznego.
cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie:) Fajna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonego kurczaka.
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Pysznie wyglądają, super zakręcone, byłam wczoraj w lidlu, kupiłam chorizo i ser manchego, dziś też zrobię na obiadek :)
OdpowiedzUsuńZ chorizo ,to dopiero misi smakowac .Oryginalne i przepyszne
OdpowiedzUsuńkreatywne muszę spróbować
OdpowiedzUsuń