SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dkg porzeczek czerwonych lub czarnych
Tortownicę smarujemy oliwą,wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.
Owoce płuczemy wodą,osuszamy na sitku,wsypujemy na na wierzch biszkoptu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 *C na 40 minut. Temperaturę zmniejszamy gdyby ciasto zaczęło się spiekac.
Po wyłączeniu piekarnika czekamy około 30 minut aby ciasto odpoczęło.Po wyciągnięciu odpinamy boki tortownicy a ciasto przekładamy na talerz do góry dnem,owoce po opadnięciu(podczas pieczenia) będą teraz u góry.
Smacznego:)
Bardzo podobne ciasto piekłam wczoraj, bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńOd wielu lat piekę ten biszkopt który jest idealny do owoców jak i kremów,podobny przepis lub ten sam krąży po internecie :)i wszystkim smakuje.
Usuńpycha:) świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wkładam do piekarnika
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że ładnie się upiecze :)
UsuńWłaśnie piekę to ciasto, mam nadzieję, że wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńpierwszy raz wyszedł mi taki fajny biszkopt ! :)) ciasto ogólnie smaczne, szybkie i tanie:) tylko z pieczeniem u mnie wyszło godzinę, ale to dlatego że najpierw miałam grzałkę górną tylko włączoną. Ale wyszło fajnie i tak:)
OdpowiedzUsuńnast razem zamierzam podwoic porcję żeby był jeszcze większy biszkopcik:D
Polecam pieczenie góra-dół lub termoobieg,ciasto ładnie rośnie.Dobrze jest pod koniec pieczenia sprawdzic patykiem do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone :)
UsuńWłaśnie włożyłem podwójną porcje do piekarnika. Licze że się upiecze.jak wyciągnę i spróbuję to napiszę.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie ok, ja nigdy podwójnej porcji nie piekłam ale myślę że wyrożnie wspaniale.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosło, bardzo smakuje córci i żonie
OdpowiedzUsuńZostała porcja na jeden raz jako deser do obiadu. Potwierdzam że idealne pasuje do kawy czy herbaty. Jutro spróbuje czegoś innego(sernik albo coś z masą). Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo się cieszę że ciasto wyszło i smakowało :) zapraszam również na YouTuba NA PYSZNE CIASTA :)
Usuń