SZYBKIE CIASTO BISZKOPTOWE Z PORZECZKAMI

05.07.2013
data:post.title
Panuje sezon na ciasta owocowe i takie właśnie przygotowałam.Biszkopt z porzeczkami wyszedł smaczny.Lekkie,słodkawe ciasto i kwaskowe owoce,idealne ciasto do popołudniowej kawy.


                                                        SKŁADNIKI : 

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maki tortowej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dkg porzeczek czerwonych lub czarnych

Całe jajka(bez skorupek) ubijamy mikserem z cukrem na puch,następnie wlewamy olej i dalej mieszając dosypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę smarujemy oliwą,wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.
Owoce płuczemy wodą,osuszamy na sitku,wsypujemy na na wierzch biszkoptu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 *C na 40 minut. Temperaturę zmniejszamy gdyby ciasto zaczęło się spiekac.
Po wyłączeniu piekarnika czekamy około 30 minut aby ciasto odpoczęło.Po wyciągnięciu odpinamy boki tortownicy a ciasto przekładamy na talerz do góry dnem,owoce po opadnięciu(podczas pieczenia) będą teraz u góry.
Smacznego:)


9 komentarzy

  1. Bardzo podobne ciasto piekłam wczoraj, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wielu lat piekę ten biszkopt który jest idealny do owoców jak i kremów,podobny przepis lub ten sam krąży po internecie :)i wszystkim smakuje.

      Usuń
  2. właśnie wkładam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że ładnie się upiecze :)

      Usuń
  3. Właśnie piekę to ciasto, mam nadzieję, że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz wyszedł mi taki fajny biszkopt ! :)) ciasto ogólnie smaczne, szybkie i tanie:) tylko z pieczeniem u mnie wyszło godzinę, ale to dlatego że najpierw miałam grzałkę górną tylko włączoną. Ale wyszło fajnie i tak:)
    nast razem zamierzam podwoic porcję żeby był jeszcze większy biszkopcik:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pieczenie góra-dół lub termoobieg,ciasto ładnie rośnie.Dobrze jest pod koniec pieczenia sprawdzic patykiem do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone :)

      Usuń