ZAPIEKANKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KIEŁBASY

07.07.2013
data:post.title
Podam bardzo prosty przepis na zapiekankę z kapustą i kiełbasą,wprawdzie można do niej dodać mięso mielone wtedy będzie przypominac szybkie gołąbki.Jednak z kiełbasą jest równie pyszna a podaje ją do młodych ziemniaków.


                                             SKŁADNIKI : 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula drobno pokrojona 
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 2-3 pomidory (mogą być obrane z skórki)
  • 5 łyżek oleju
  • sól,pieprz,słodka papryka
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki gęstego ketchupu
  • 1 łyżka bułki tartej
Kapustę myjemy,pozbawiamy wierzchnich liści,kroimy na duże kawałki,smażymy na 2-3 łyżkach oleju,dodajemy do niej pokrojone pomidory,vegetę i przyprawy (ja podzieliłam kapustę na pół i podpiekałam,ponieważ  nie posiadam tak dużej patelni aby cała się zmieściła).Gotową kapustę przekładamy do miski.
Cebulę wrzucamy na patelnię,dokładamy kiełbasę pokrojoną na większe kawałki i smażymy aż cebula zmięknie a kiełbasa się podpiecze około 10-15 minut.Na koniec wlewamy ketchup,mieszamy i gotowe.
Kiełbasę z sosem i cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego,na to podpieczona kapusta i posypujemy bułką tartą.Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 *C.Kapusta zawiera dużo soku więc wytworzy się pyszny sos którym polejemy ziemniaki.
Smacznego.





4 komentarze

  1. Dziś w lidlu mieli niedrogą kiełbaskę śląską, kupiłam na grilla, ale taką zapiekankę też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam patrząc na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń