SKŁADNIKI :
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 1 kg dojrzałych pomidorów,sparzonych i obranych
- 1 cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz, cukier do smaku
- 1/2 szklanki wody
- Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka.
- Odcedzamy,przekładamy do miski.
- Na patelni rozgrzewamy olej,podpiekamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem.Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory,wodę i przyprawy.Dusimy aż płyny odparują.Pomidory rozcieramy łopatką na patelni aż sos zgęstnieje.
- Polewamy nim fasolkę i lekko mieszamy dwoma widelcami.Podajemy fasolkę ciepłą do pieczonego mięsa lub zjadamy samą,bo jest bardzo dobra.
Z sosem pomidorowym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) nie jadłam tez takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł. Przeważnie jadam bez dodatków ale z takim sosikiem będzie jeszcze smaczniej :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną .Przepyszne połączenie
OdpowiedzUsuń