FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

28.07.2013
data:post.title
Młoda fasolka szparagowa jest rewelacyjna a można z niej przygotować wiele potraw,przeważnie robimy ją polaną masełkiem i bułką tartą,jednak dzisiaj zrobiłam w pysznym sosie z świeżych pomidorów.Polecam ten prosty pomysł na fasolkę szparagową bo jest rewelacyjny :)


                                                            SKŁADNIKI :
  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,sparzonych i obranych
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka.Odcedzamy,przekładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy olej,podpiekamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem.Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory,kostkę rosołową,wodę i przyprawy.Dusimy aż płyny odparują.Pomidory rozcieramy łopatką na patelni aż sos zgęstnieje.
Polewamy nim fasolkę i lekko mieszamy dwoma widelcami.Podajemy fasolkę ciepłą do pieczonego mięsa lub zjadamy samą,bo jest bardzo dobra.



5 komentarzy

  1. Z sosem pomidorowym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł:) nie jadłam tez takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł. Przeważnie jadam bez dodatków ale z takim sosikiem będzie jeszcze smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną .Przepyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń