SKŁADNIKI :
- 2 kg grzybów
- 2 cebule
- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarnkach,gorczyca
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu
- 10 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
- Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże ( małe i średnie zostawiamy w całości ) ładnie się prezentują w słoiczku.
- Przekładamy je do garnka, zalewamy osoloną wodą (1 łyżka soli na 1 l wody ) i gotujemy około 45 minit, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i uważamy aby piana nie wykipiała. Ugotowane grzybki odcedzamy na sitku, dokładnie je płucząc zimną wodą.
- Zalewa - ciepłą wodę ( nie musi być gotowana ) mieszamy z cukrem, solą i octem, aż przyprawy się rozpuszczą.
- Słoiczki myjemy, układamy w nich po jednym liściu laurowym, zielu angielskim, 1/2 łyżeczce gorczycy, oraz plastrze cebuli.
- Do ugotowanych grzybów wlewamy część zalewy i mieszamy.
- Następnie chochelką nalewamy je na około 3/4 wysokości słoika, uzupełniamy zalewą i mieszamy łyżeczką aby grzybki swobodnie pływały w słoiku.
- Zakręcamy, pasteryzujemy w garnku ( w wodzie ) około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Tak przygotowane grzybki przechowujemy okoo 2 lat.
proszę dla mnie słoiczek zostawić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a moja siostra mogłaby je jeść cały czas ;)
OdpowiedzUsuń