GRZYBKI MARYNOWANE

18.09.2013
data:post.title
Grzybów w lesie zatrzęsienie,pierwsze zbiory bardzo udane a więc pora na przetwory.Grzybki marynowane są pyszną przekąską,nadają się również do sałatek,śledzi itp. a zimą smakują najlepiej.Przepis stosuję zawsze ten sami a grzybki wychodzą bardzo smaczne i chrupiące.


                                                             SKŁADNIKI :
  • 2 kg grzybów
  • 2 cebule
  • liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarnkach,gorczyca
                                                                   ZALEWA :
    • 1 litr wody
    • 2 szklanki octu 
    • 10 łyżek cukru
    • 1 płaska łyżka soli
    Wodę zagotowujemy,dodajemy cukier sól i ocet.Mieszamy aż przyprawy się rozpuszczą.

                                                        PRZYGOTOWANIE :

    Grzyby oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże a małe i średnie zostawiamy w całości,ładnie się prezentują w słoiczku.Przekładamy do garnka,zalewamy wodą,solimy (1 łyżka soli na garnek ) i gotujemy około 1 godziny,co jakiś czas mieszając grzybki .Po zagotowaniu zbieramy szumowiny.Ugotowane grzybki przecedzamy na sitku,dokładnie je płucząc zimną wodą.
    Słoiczki myjemy,układamy w nich po jednym liściu laurowym,zielu angielskim,kilku ziarnkach pieprzu,gorczycy oraz plastrze cebuli.Wkładamy ugotowane grzybki na  około 3/4 wysokości słoika,(musimy zostawić miejsce na zalewę).Do każdego słoika wlewamy zalewę,mieszamy łyżeczką grzybki aby zalewa wszędzie się dostała i uzupełniamy płyn.Zakręcamy,pasteryzujemy w garnku gotując słoiki zalane wodą.Gotujemy 10 minut licząc czas od momentu zagotowania się wody.Tak przygotowane grzybki przechowują się bardzo długo.




    2 komentarze

    1. proszę dla mnie słoiczek zostawić :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam, a moja siostra mogłaby je jeść cały czas ;)

      OdpowiedzUsuń