GRZYBKI MARYNOWANE

18 wrz 2013
data:post.title
Grzybów w lesie zatrzęsienie, pierwsze zbiory bardzo udane a więc pora na przetwory. Grzybki marynowane są pyszną przekąską, nadają się również do sałatek, śledzi itp. a zimą smakują najlepiej. Przepis stosuję zawsze ten sami a grzybki wychodzą bardzo smaczne i chrupiące.




                                                           
SKŁADNIKI :
  • 2 kg grzybów
  • 2 cebule
  • liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarnkach,gorczyca
                                                                           ZALEWA :
    • 1 litr wody
    • 2 szklanki octu 
    • 10 łyżek cukru
    • 1 płaska łyżka soli



                                                                     PRZYGOTOWANIE :

    1. Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże ( małe i średnie zostawiamy w całości ) ładnie się prezentują w słoiczku.
    2. Przekładamy je do garnka, zalewamy osoloną wodą  (1 łyżka soli na 1 l wody ) i gotujemy około 45 minit, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i uważamy aby piana nie wykipiała. Ugotowane grzybki odcedzamy na sitku, dokładnie je płucząc zimną wodą.
    3. Zalewa - ciepłą wodę ( nie musi być gotowana ) mieszamy z cukrem, solą i octem, aż przyprawy się rozpuszczą.
    4. Słoiczki myjemy, układamy w nich po jednym liściu laurowym, zielu angielskim, 1/2 łyżeczce gorczycy, oraz plastrze cebuli.
    5. Do ugotowanych grzybów wlewamy część zalewy i mieszamy.
    6. Następnie chochelką nalewamy je na  około 3/4 wysokości słoika, uzupełniamy zalewą i mieszamy łyżeczką aby grzybki swobodnie pływały w słoiku.
    7. Zakręcamy, pasteryzujemy w garnku ( w wodzie ) około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Tak przygotowane grzybki przechowujemy okoo 2 lat.





    2 komentarze