SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki pszennej ( 120-150 g szklanka )
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu ostrego
- 1/4 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka bazylii
DODATKI :
- 150 g szynki w plastrach
- 100 g salami w plastrach
- 300 g sera żółtego gouda
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy.
- Mąkę, zioła prowansalskie, olej, sól i rozpuszczone drożdże przekładamy do misy robota, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu miskę nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na 30 minut do wyrośnięcia.
- Blaszkę z piekarnika posypujemy mąką.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy kulę którą rozciągamy palcami na blaszce, podsypując mąką.
- Rozsmarowujemy sos, na to kładziemy szynkę i salami, oraz pieczarki z cebulą, paprykę i kukurydzę. Posypujemy tartym serem i odkładamy na 15 minut aby wyrosła.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez 20-25 minut, uważając aby pizza się nie spiekła, wtedy w razie konieczności zmniejszamy temperaturę do 180-170 % C.
- Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem.
- Smacznego.
mogłabyś dać znać czy pizza z tej specjalnej blaszki różni się od pizzy pieczonej na zwykłej ?
OdpowiedzUsuńWitam,jestem bardzo zadowolona z mojej blaszki na pizzę a różni się tym od zwykłej blaszki że ciasto szybciej się piecze,jest bardziej chrupiące i lepiej wypieczone i nie przywiera do dna.Szczerze polecam taki zakup :)
UsuńUwielbiam pizze:)
OdpowiedzUsuńMniam, widać że ciasto wyszło bardzo puszyste, ja takie blaszki kupowałam w Lidlu po 2 sztuki i jestem bardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńKurcze ja też się przymierzam do blaczki na pizze, albo do kamienia. Ja wczoraj też robiłam pizzę. Dla dzieci osobno z szynką i serem żółtym, a dla Nas z innymi składnikami
OdpowiedzUsuń