PIZZA Z SZYNKĄ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE

28.09.2013
data:post.title
Pizza z szynką to chyba najlepsza wersja pizzy dla dzieci,chociaż ja uwielbiam je wszystkie i z różnymi dodatkami,jednak taką przygotowuje najczęściej.Przepis z głowy,dzisiaj podam składniki na przygotowanie dwóch pizzy o średnicy 28 cm,odpowiadająca mojej blaszce.Jeżeli nie mamy blaszki do pizzy,możemy przygotować jedną,większą na blaszce z piekarnika.Polecam ten prosty przepis na pyszną pizzę.


                                                              SKŁADNIKI :

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży 100 g
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 3 łyżki oleju 
                                                     SOS  POMIDOROWY :

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oregano do smaku
Składniki sosu do pizzy przekładamy do miseczki,dokładnie mieszamy,odstawiamy.

                                                         DODATKOWO :
  • 30-40 dkg szynki pokrojonej w kostkę (u mnie różnego rodzaju szynka)
  • 40 dkg żółtego sera,najlepiej gouda
                                                      PRZYGOTOWANIE :

Mąkę wsypujemy do miski ,drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody,dodajemy resztę składników,wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę wody,wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę,dzielimy je na pół.Rozwałkowujemy jedno ciasto (podsypując je mąką) wielkości odpowiadające naszej blaszce.Przekładamy ciasto do formy,smarujemy 1/2 częścią sosu pomidorowego,posypujemy obficie częścią szynką i połową startego sera.Pozostawiamy ciasto na kilka minut aby podrosło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C,przez 20-25 minut,uważając aby pizza się nie spiekła,wtedy w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.
Z drugom ciastem postępujemy jak z pierwszym.Smacznego.



5 komentarzy

  1. mogłabyś dać znać czy pizza z tej specjalnej blaszki różni się od pizzy pieczonej na zwykłej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,jestem bardzo zadowolona z mojej blaszki na pizzę a różni się tym od zwykłej blaszki że ciasto szybciej się piecze,jest bardziej chrupiące i lepiej wypieczone i nie przywiera do dna.Szczerze polecam taki zakup :)

      Usuń
  2. Mniam, widać że ciasto wyszło bardzo puszyste, ja takie blaszki kupowałam w Lidlu po 2 sztuki i jestem bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ja też się przymierzam do blaczki na pizze, albo do kamienia. Ja wczoraj też robiłam pizzę. Dla dzieci osobno z szynką i serem żółtym, a dla Nas z innymi składnikami

    OdpowiedzUsuń