PALUSZKI RYBNE Z MINTAJA

11.09.2013
data:post.title
Paluszki rybne,robione w domu są dużo smaczniejsze a wychodzą równie chrupiące jak kupne.Ja robiłam je z mintaja w kostce ale łatwiej będzie przygotować je z fileta ryby (ryba w kostce lubi się rozpadać).Rybka bardzo szybko się piecze i tu polecam użyć frytkownicy ponieważ ryba nie zdąży naciągnąć tłuszczu co zdarza się na patelni.


                                                                          SKŁADNIKI :
  • 500 g filetu z mintaja 
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól,pieprz
  • olej do pieczenia 
                                                                                SOS :
  • 1 mały jogurt naturalny 200 g 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól,pieprz,odrobina cukru do smaku 
                                                                    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Filety, umyj, osusz, pokrój na paluszki.
  2. Obtocz kawałki w mace, jajka rozmieszaj z musztardą i przyprawami. Obtoczone filety zanurzaj kolejno w masie jajecznej następnie w bułce tartej.
  3. Frytkownicę mocno rozgrzej, paluszki pieczemy 3-4 minuty w głębokim oleju. Bardzo szybko się rumienią więc uważamy aby się nie spiekły.
  4. Przekładamy paluszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Odsączamy z tłuszczu.
  5. Ogórki drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj majonez, jogurt, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Sos odkładamy do lodówki.
  6. Rybę podajemy z sosem jogurtowym, ulubioną surówką i frytkami.
                                                   Smacznego.


3 komentarze

  1. Super, takich domowych paluszków jeszcze nie robiłam, dziś kupiłam w lidlu ładną kaczkę, tak że na obiadek kaczuszka :)

    OdpowiedzUsuń