SKŁADNIKI :
- 500 g filetu z mintaja
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól,pieprz
- olej do pieczenia
- 1 mały jogurt naturalny 200 g
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny do smaku
- 2 ogórki konserwowe
- sól,pieprz,odrobina cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Filety, umyj, osusz, pokrój na paluszki.
- Obtocz kawałki w mace, jajka rozmieszaj z musztardą i przyprawami. Obtoczone filety zanurzaj kolejno w masie jajecznej następnie w bułce tartej.
- Frytkownicę mocno rozgrzej, paluszki pieczemy 3-4 minuty w głębokim oleju. Bardzo szybko się rumienią więc uważamy aby się nie spiekły.
- Przekładamy paluszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Odsączamy z tłuszczu.
- Ogórki drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj majonez, jogurt, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Sos odkładamy do lodówki.
- Rybę podajemy z sosem jogurtowym, ulubioną surówką i frytkami.
prosty fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuper, i duzo zdrowsze;)
OdpowiedzUsuńSuper, takich domowych paluszków jeszcze nie robiłam, dziś kupiłam w lidlu ładną kaczkę, tak że na obiadek kaczuszka :)
OdpowiedzUsuń