SKŁADNIKI :
- 1 kg ud z kurczaka
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 słodkiej kapusty
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 kiełbasa myśliwska
- 5 ząbków czosnku
- płaska łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, kminek, jarzynka
- 1 cebula
- odrobina oleju i natka pietruszki do przystrojenia
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła naturalnego
- sól, pieprz
Udka kurczaka myjemy,osuszamy,przyprawiamy solą,pieprzem i roztartym czosnkiem.Podpiekamy mięso na oleju z obu stron.Przekładamy na talerz.Na głęboką patelnię lub garnek, na której piekliśmy kurczaka przekładamy odciśniętą kiszoną kapustę,pokrojony boczek i kiełbasę oraz poszatkowaną słodką kapustę.Przyprawiamy solą,jarzynką,kminkiem i majerankiem,podpiekamy dolewając 1 szklankę wody.Cebulę drobno kroimy,dorzucamy do podpieczonej kapusty,mieszamy.Kurczaka układamy na kapustę,przykrywamy patelnię i dusimy około 30-40 minut,dolewając wodę jak płyny odparują.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości,odcedzamy i chwilkę odparowujemy.Dodajemy masło i odrobinę pieprzu,mielimy blenderem na gładką masę.
Kapustę wykładamy na talerz,obok kładziemy kurczaka i puree ziemniaczane.Smacznego.
Pyszny obiadek, w tym tygodniu w ,kuchni lidla, pomysły na kurczaka, chyba też zrobię :)
OdpowiedzUsuń