UDKA KURCZAKA ZAPIEKANE W KISZONEJ KAPUŚCIE

23.09.2013
data:post.title
Dzisiaj pomysł na bardzo proste danie obiadowe, czyli  udka pieczone w kiszonej kapuście a do tego piure ziemniaczane. Pyszny obiad gotowy.


                                                           SKŁADNIKI :
  • 1 kg ud z kurczaka 
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 słodkiej kapusty
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa myśliwska
  • 5 ząbków czosnku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, kminek, jarzynka
  • 1 cebula 
  • odrobina oleju i natka pietruszki do przystrojenia
                                                PUREE   ZIEMNIACZANE :
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła naturalnego
  • sól, pieprz
                                                         PRZYGOTOWANIE :

Udka kurczaka myjemy,osuszamy,przyprawiamy solą,pieprzem i roztartym czosnkiem.Podpiekamy mięso na oleju z obu stron.Przekładamy na talerz.Na głęboką patelnię lub garnek, na której piekliśmy kurczaka przekładamy odciśniętą kiszoną kapustę,pokrojony boczek i kiełbasę oraz poszatkowaną słodką kapustę.Przyprawiamy solą,jarzynką,kminkiem i majerankiem,podpiekamy dolewając 1 szklankę wody.Cebulę drobno kroimy,dorzucamy do podpieczonej kapusty,mieszamy.Kurczaka układamy na kapustę,przykrywamy patelnię i dusimy około 30-40 minut,dolewając wodę jak płyny odparują.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości,odcedzamy i chwilkę odparowujemy.Dodajemy masło i odrobinę pieprzu,mielimy blenderem na gładką masę.
Kapustę wykładamy na talerz,obok kładziemy kurczaka i puree ziemniaczane.Smacznego.


1 komentarz

  1. Pyszny obiadek, w tym tygodniu w ,kuchni lidla, pomysły na kurczaka, chyba też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń