Nietypowa nazwa jak dla ciasta ale rzeczywiście jest bardzo puszyste i bardzo smaczne. Dla tych co uwielbiają kokos i kremy kokosowe to ciasto jest idealne.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukry, ubijamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy żółtka, wlewamy olej i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Wylewamy ciasto na blaszkę (25/30) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 * C, przez około 30 - 40 minut. Ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na dwie, równe połówki.
KREM :
- 2 duże,czerstwe bułki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg wiórków
- 1/2 kostki margaryny
- 2 kieliszki wódki
Bułki zalewamy 2 szklankami mleka.W garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z cukrem do namoczonych bułek i wsypujemy kokos, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę ucieramy, dodając po łyżce, gęstej masy kokosowej.Wykładamy ją na połówkę biszkoptu i przykrywamy drugą częścią ciasta.
MASA NA WIERZCH :
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru
Margarynę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kokos i mieszamy. Ostygniętą masą smarujemy wierzch ciasta, dodatkowo można je polac ozdobnie polewą czekoladową.
Wspaniale wygląda, takie puszyste.
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kokosowe pyszności, ciasto wygląda na bardzo puszyste, wiórki ostatnio kupuję w lidlu, są bez siarki :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńkiedyś czytałam o takim kremie. muszę je zrobić. poczekam tylko na odpowiednią okazję :)
OdpowiedzUsuń