PIERSI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI POD BESZAMELEM

17 wrz 2013
data:post.title
Piersi z kurczaka świetnie nadają się do zapiekania z dodatkiem sezonowych warzyw i beszamelu mięso wyszło bardzo pyszne.Myślę że tak przygotowana zapiekanka to świetna alternatywa kiedy brakuje nam pomysłu na obiad a czasu nie mamy na dłuższe przesiadywanie w kuchni.Polecam to pyszne i lekkie danie.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • mały jogurt naturalny 200 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,ostra papryka w proszku,jarzynka do smaku
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju do podpieczenia warzyw
                                                      SOS BESZAMELOWY :
  • 1 duża łyżka masła  naturalnego 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • sól,pieprz
W garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką,od razu wlewamy mleko(musimy bardzo szybko mieszać aby nie powstały nam grudki).Sos przyprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem,cały czas mieszamy.Sos bardzo szybko gęstnieje więc przygotowuje się go bardzo szybko.

                                                     PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na grube paski.Przekładamy do miski i przyprawiamy solą,papryką,przeciśniętym czosnkiem oraz dodajemy jogurt.Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1-3 godziny.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię z olejem,przyprawiamy i pieczemy do momentu aż płyny odparują.Przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego na to układamy kawałki mięsa i polewamy sosem beszamelowym.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C,pieczemy 30-40 minut (gdy sos zacznie się przypiekać,zmniejszamy temperaturę).Mięso jest bardzo kruche,soczyste a warzywa przepyszne.Polecam tą prostą i pyszną zapiekankę.



4 komentarze