SKŁADNIKI : na około 20 bajaderek
- 1/2 blaszki ciasta pokruszonego,najlepiej z dnia poprzedniego (drożdżowe,czekoladowe,ucierane ale bez kremów)
- 2-3 bułki maślane lub zwykłe,lekko czerstwe
- 1-2 paczki herbatników szkolnych
- 1/2 szklanki dowolnych orzechów
- garść rodzynek
- 2 łyżki dowolnego dżemu,powideł
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 szklanki cukru
- olejek rumowy,cały
- 2 kieliszki rumu lub wódki
- kolorowe posypki
- wiórki,słodkie kakao
Mleko z margaryną,cukrem i kakao zagotowujemy i studzimy,wlewamy do masy,mieszamy aż składniki się połączą,czasami trzeba poczekać kilka minut aż masa zacznie być wilgotna,a jak nie da się z niej robić bajaderek dolewamy 1/4 szklanki mleka i czekamy aż nasza masa będzie na tyle wilgotna aby z niej przygotować okrągłe ciastka.Kulamy,średniej wielkości bajaderki,wilgotnymi rękoma aż braknie nam masy.
Gotowe bajaderki obtaczamy w kolorowych posypkach,kokosie,kakao,zmielonych orzechach,wszystko według naszych upodobań.
Najlepiej smakują na drugi dzień,polecam :)
Super! Uwielbiam bajaderki i nie raz zabierałam się za zrobienie ich. Zrobiłaś mi taki apetyt, że może w końcu mi się uda:D
OdpowiedzUsuńSą pyszne,polecam :)
OdpowiedzUsuńAle pycha;)
OdpowiedzUsuń