BAJADERKI

29.09.2013
data:post.title
Bajaderki to pyszne ciastka zwane również kartofelkami,a co najciekawsze  w większości przygotowujemy je z nie zjedzonego ciasta,ciastek i słodkich bułek.Ja akurat zrobiłam ten przysmak z ciasta czekoladowego,herbatników,orzechów a z dodatkiem rumu smakują rewelacyjnie.


                                                      SKŁADNIKI : na około 20 bajaderek
  • 1/2 blaszki ciasta pokruszonego,najlepiej z dnia poprzedniego (drożdżowe,czekoladowe,ucierane ale bez kremów)
  • 2-3 bułki maślane lub zwykłe,lekko czerstwe
  • 1-2 paczki herbatników szkolnych
  • 1/2 szklanki dowolnych orzechów
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki dowolnego dżemu,powideł 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • olejek rumowy,cały 
  • 2 kieliszki rumu lub wódki 
                                                     DODATKOWO :
  • kolorowe posypki
  • wiórki,słodkie kakao 
Ciasto u mnie czekoladowe,drobno pokruszyłam,przesypałam do miski,dodałam zmielone ciastka i bułki,oraz rodzynki,olejek rumowy,alkohol,orzechy i dżem.
Mleko z margaryną,cukrem i kakao zagotowujemy i studzimy,wlewamy do masy,mieszamy aż składniki się połączą,czasami trzeba poczekać kilka minut aż masa zacznie być wilgotna,a jak nie da się z niej robić bajaderek dolewamy 1/4 szklanki mleka i czekamy aż nasza masa  będzie na tyle wilgotna aby z niej przygotować okrągłe ciastka.Kulamy,średniej wielkości bajaderki,wilgotnymi rękoma aż braknie nam masy.
Gotowe bajaderki obtaczamy w kolorowych posypkach,kokosie,kakao,zmielonych orzechach,wszystko według naszych upodobań.
Najlepiej smakują na drugi dzień,polecam :)




3 komentarze

  1. Super! Uwielbiam bajaderki i nie raz zabierałam się za zrobienie ich. Zrobiłaś mi taki apetyt, że może w końcu mi się uda:D

    OdpowiedzUsuń