PAPRYKA KONSERWOWA +FILMIK

16 wrz 2013
data:post.title
Sezon paprykowy jeszcze trwa, więc pora na przetwory. Papryka konserwowa to świetny dodatek do sałatek, kanapek, sosów itp. Przepis ten jest bardzo tradycyjny i sprawdzony, stosuję go od wielu lat, papryka jest smaczna i nie jest rozgotowana.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 szklanki octu 
  • 2 litry wody 
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w talarki
  • olej (1 łyżka na każdy słoik)
  • ziele angielskie, liść laurowy
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na paski. 
  2. Ciepłą wodę z cukrem, solą ( nie musi być gotowana ) i octem mieszamy
  3. Do umytych słoiczków wkładamy po plastrze cebuli, liściu laurowym i dwóch ziarnkach ziela angielskiego.
  4. Dopiero teraz możemy układając ciasno kawałki papryki.
  5. Wlewamy zalewę, do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju i dokładnie zakręcamy.Gotujemy w garnku  (zalane wodą do wysokości dekielka), 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
  6. Paprykę wyjmujemy, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
  7. Tak przygotowaną paprykę przechowujemy około 1-3 lat.Smacznego
      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



2 komentarze

  1. u mnie w tym roku coś marnie z przetworami niestety , ale konserwową paprykę uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń