PAPRYKA KONSERWOWA

16.09.2013
data:post.title
Sezon paprykowy jeszcze trwa,więc pora na przetwory.Papryka konserwowa to świetny dodatek do sałatek,kanapek,sosów itp.Przepis bardzo tradycyjny i sprawdzony,stosuję go od wielu lat,papryka jest smaczna i nie jest rozgotowana.polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 szklanki octu 
  • 2 litry wody 
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 2 cebule,obrane i pokrojone w talarki
  • olej (1 łyżka na każdy słoik)
  • ziele angielskie,liśc laurowy
Paprykę myjemy,pozbawiamy gniazd nasiennych,kroimy na paski.Wodę z cukrem i solą zagotowujemy,gdy lekko przestygnie dodajemy ocet.Do umytych słoiczków wkładamy po plastrze cebuli,liściu  laurowym i dwóch ziarnkach ziela angielskiego.Dopiero teraz możemy układając ciasno kawałki  papryki.Wlewamy zalewę,do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju i zakręcamy słoiki.Gotujemy w garnku,(zalane wodą do wysokości dekielka) 15 minut licząc czas od zagotowania wody.Tak przygotowaną paprykę przechowujemy około 2-3 lat.Smacznego.


2 komentarze

  1. u mnie w tym roku coś marnie z przetworami niestety , ale konserwową paprykę uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń