SKŁADNIKI :
- 2 kg papryki czerwonej
- 2 szklanki octu
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 7 łyżek cukru
- 2 cebule, obrane i pokrojone w talarki
- olej (1 łyżka na każdy słoik)
- ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na paski.
- Ciepłą wodę z cukrem, solą ( nie musi być gotowana ) i octem mieszamy
- Do umytych słoiczków wkładamy po plastrze cebuli, liściu laurowym i dwóch ziarnkach ziela angielskiego.
- Dopiero teraz możemy układając ciasno kawałki papryki.
- Wlewamy zalewę, do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju i dokładnie zakręcamy.Gotujemy w garnku (zalane wodą do wysokości dekielka), 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Paprykę wyjmujemy, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
- Tak przygotowaną paprykę przechowujemy około 1-3 lat.Smacznego
Moi goście ją uwielbiają:)
OdpowiedzUsuńu mnie w tym roku coś marnie z przetworami niestety , ale konserwową paprykę uwielbiam !
OdpowiedzUsuń