SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ciasto jest wtedy pulchniejsze )
- 100 g margaryny
Formę na tartę (jeżeli nie mamy formy może to być nawet tortownica lub naczynie żaroodporne),smarujemy oliwą,wysypujemy bułką tartą i równomiernie rozkładamy ciasto,można je również rozwałkować,podsypując mąką i ładnie rozłożyć w formie ja jednak wolę od razu rozłożyć je równomiernie rękoma.
KREM WANILIOWY :
- 2 serki waniliowe po 150 g (najlepiej danio)
- 200 ml mleka
- 1 jajko i białko które pozostało nam z ciasta
- 2 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania śliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 300-500 g dojrzałych śliwek (moje kupiłam w Lidlu )
Serki wykładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki oprócz śliwek i miksujemy na gładka masę,wylewamy ją na przygotowane ciasto.Śliwki myjemy,pozbawiamy je pestek,kroimy na polówki i układamy na masę waniliową,posypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160*C,na 30 minut.Gotową,ostygniętą tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Wygląda pysznie, idealna na niedzielny deser, kupiłam wczoraj w lidlu na promocji sporo śliwek, też zrobię jakieś ciacho :)
OdpowiedzUsuńna jaka wielkość formy jest powyższy przepis?
OdpowiedzUsuńMoja forma na tartę ma 3 cm wysokości i 28 cm długości i jest okrągła,myślę że trochę większa forma też będzie dobra.
UsuńCzy ciasto podpiekamy wcześniej przed ułożeniem na nim masy waniliowej??
OdpowiedzUsuńJa nie podpiekam ciasta :) tak jest szybciej a ciasto jest równie pyszne i ładnie wygląda.
Usuń