TARTA ZE ŚLIWKAMI I PYSZNYM KREMEM WANILIOWYM

22.09.2013
data:post.title
Bardzo lubię tarty za to że są tak pyszne oraz łatwe do zrobienia.Dzisiaj padło na śliwki,można ją zrobić z samymi owocami ale ciasto jest wtedy bardzo niskie i  kwaskowate.Wzbogaciłam swoje ciasto w masę waniliową która w połączeniu ze śliwkami smakuje rewelacyjnie.Polecam to pyszne ciasto które ucieszy nie jedną osobę.Moje znikło bardzo szybko :)


                                                       SKŁADNIKI NA CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ciasto jest wtedy pulchniejsze )
  • 100 g margaryny
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,gdyby zbyt mocno się kleiło dosypujemy jeszcze 1/2 szklanki mąki.
Formę na tartę (jeżeli nie mamy formy może to być nawet tortownica lub naczynie żaroodporne),smarujemy oliwą,wysypujemy bułką tartą i równomiernie rozkładamy ciasto,można je również rozwałkować,podsypując mąką i ładnie rozłożyć w formie ja jednak wolę od razu rozłożyć je równomiernie rękoma.

                                                         KREM  WANILIOWY :
  • 2 serki waniliowe po 150 g (najlepiej danio)
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko i białko które pozostało nam z ciasta
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania śliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 300-500 g dojrzałych śliwek (moje kupiłam w Lidlu )
                                                           PRZYGOTOWANIE :

Serki wykładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki oprócz śliwek i miksujemy na gładka masę,wylewamy ją na przygotowane ciasto.Śliwki myjemy,pozbawiamy je pestek,kroimy na polówki i układamy na masę waniliową,posypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160*C,na 30 minut.Gotową,ostygniętą tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.



5 komentarzy

  1. Wygląda pysznie, idealna na niedzielny deser, kupiłam wczoraj w lidlu na promocji sporo śliwek, też zrobię jakieś ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na jaka wielkość formy jest powyższy przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma na tartę ma 3 cm wysokości i 28 cm długości i jest okrągła,myślę że trochę większa forma też będzie dobra.

      Usuń
  3. Czy ciasto podpiekamy wcześniej przed ułożeniem na nim masy waniliowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie podpiekam ciasta :) tak jest szybciej a ciasto jest równie pyszne i ładnie wygląda.

      Usuń