Można ja przygotować z wieloma dodatkami jak dżemy, owoce, farsze itp. Dzisiaj do ciasta dodałam mój ulubiony krem czekoladowy, a wierzch ciasta polałam czekoladą.Wyszło pyszne a co najważniejsze mało pracochłonne. Efekt mojego ciasta na zdjęciu :)
SKŁADNIKI : na jedną roladę
- 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki drożdży (100 g ) rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
MASA CZEKOLADOWA:
- 1/2 kostki margaryny
- 6 łyżek cukru
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 1/2 tabliczki deserowej czekolady
- 1 łyżka mleka
- Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kakao, ucieramy aż składniki się połączą.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozkładamy na wysypanej mąką stolnicy, ugniatamy aby pozbyć się pecheżyków,podsypując rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, a długości odpowiadającej naszej blaszce (ja piekłam w keksowej, dużej).
- Rozsmarowujemy krem czekoladowy, omijając brzegi ciasta i zwijamy rulon. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch cista oliwą ( uzyskamy wtedy ładną skórkę a ciasto wtedy mniej popęka).Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, przez 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmniejszamy temperaturę.
- Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Smarujemy roladę czekoladą. Po zastygnięciu kroimy na grube plastry i podajemy. Smacznego
Pychotka, a właśnie w lidlu moja lulubiona czekolada w promocji, już zrobiłam zapas :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda,puszyste i czekoladowe,mniam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń