CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

06.09.2013
data:post.title
Ciasto drożdżowe to chyba najwdzięczniejszy wypiek z jakim można się zmierzyć w kuchni.
Można ja przygotować z wieloma dodatkami jak dżemy, owoce, farsze itp. Dzisiaj do ciasta dodałam mój ulubiony krem czekoladowy, a wierzch ciasta polałam czekoladą.Wyszło pyszne a co najważniejsze mało pracochłonne. Efekt mojego ciasta na zdjęciu :)


                                                           SKŁADNIKI : na jedną roladę
  • 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 1/2 kostki drożdży (100 g ) rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka 
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże i mleko. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, wychodzi dość luźnej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

                                                          MASA CZEKOLADOWA:
  • 1/2  kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
                                                                 DODATKOWO:
  • 1/2 tabliczki deserowej czekolady  
  • 1 łyżka mleka

  1. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kakao, ucieramy aż składniki się połączą.
  2. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozkładamy na wysypanej mąką stolnicy, ugniatamy aby pozbyć się pecheżyków,podsypując rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, a długości odpowiadającej naszej blaszce (ja piekłam w keksowej, dużej).
  3. Rozsmarowujemy krem czekoladowy, omijając brzegi ciasta i zwijamy rulon. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch cista oliwą ( uzyskamy wtedy ładną skórkę a ciasto wtedy mniej popęka).Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, przez 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmniejszamy temperaturę.
  5. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Smarujemy roladę czekoladą. Po zastygnięciu kroimy na grube plastry i podajemy. Smacznego




3 komentarze

  1. Pychotka, a właśnie w lidlu moja lulubiona czekolada w promocji, już zrobiłam zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda,puszyste i czekoladowe,mniam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń