SKŁADNIKI :
- 7 dojrzałych pomidorów
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
- 20 dkg sera żółtego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, oregano do smaku
- posiekana natka pietruszki
- Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środki. Miąższ z pestkami przecedzamy, odlewamy sok który będzie potrzebny do zapiekania.
- Pieczarki szatkujemy, cebulkę drobno kroimy, podpiekamy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem.
- Ugotowany ryż mieszamy w miseczce z podpieczonymi pieczarkami, dodajemy przyprawy, czosnek,wbijamy jajko i dodajemy większość startego sera, oraz pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy.
- Pomidory napełniamy farszem, posypujemy wierzch resztą startego sera, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na dno naczynia wlewamy sok pomidorowy, przyprawiony odrobiną jarzynki.
- Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do 180-190 *C,przez około 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, polewamy pomidorki po wierzchu powstałym sosem.
Przygotowuję się właśnie do takich pomidorów, może w końcu mi się uda ;)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane pomidorki, też kupiłam dziś sporo na promocji w Lidlu, zrobię do słoików:)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają, czekam już na własne pomidory z ogródka i pyszny słodki dżem z pomidorów (,kuchnia lidla,), mnaim :)
OdpowiedzUsuń