POMIDORY NADZIEWANE RYŻEM, PIECZARKAMI I SEREM

12.09.2013
data:post.title
Sezon pomidorowy trwa, więc dzisiaj faszeruję pomidory, oczywiście najlepsze nasze polskie z pola, słodkie i pachnące. Farsz bardzo prosty ; ryż, pieczarki i ser. Po zapieczeniu smaki świetnie się łączą z pomidorami a samo danie syte i pyszne :)


                                                                 SKŁADNIKI :              
  • 7 dojrzałych pomidorów
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 jajko 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • posiekana natka pietruszki 
                                                      PRZYGOTOWANIE :    
  1. Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środki. Miąższ z pestkami przecedzamy, odlewamy sok który będzie potrzebny do zapiekania.
  2. Pieczarki szatkujemy, cebulkę drobno kroimy, podpiekamy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem.
  3. Ugotowany ryż mieszamy w miseczce z podpieczonymi pieczarkami, dodajemy przyprawy, czosnek,wbijamy jajko i dodajemy większość startego sera, oraz pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy.
  4. Pomidory napełniamy farszem, posypujemy wierzch resztą startego sera, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na dno naczynia wlewamy sok pomidorowy, przyprawiony odrobiną jarzynki.
  6. Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do 180-190 *C,przez około 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, polewamy pomidorki po wierzchu powstałym sosem.




3 komentarze

  1. Przygotowuję się właśnie do takich pomidorów, może w końcu mi się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziane pomidorki, też kupiłam dziś sporo na promocji w Lidlu, zrobię do słoików:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wyglądają, czekam już na własne pomidory z ogródka i pyszny słodki dżem z pomidorów (,kuchnia lidla,), mnaim :)

    OdpowiedzUsuń