SKŁADNIKI :
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki leju
- większe pół szklanki ciepłego mleka
- 3 duże łyżki gęstego musu z dyni ( przygotowanego wcześniej ) MUS Z DYNI
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- dżem morelowy
- Drożdże rozpuszczamy w części mleka i mieszam.
- Do misy robota wlewamy drożdże, jajko, resztę mleka, dodajemy mus z dyni, cukier, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
- Wyrabiamy ciasto jak drożdżowe, składniki muszą dobrze się połączyć a ciasto musi być elastyczne i gładkie.
- Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, podsypując mąką ugniatamy aż nie będzie miało pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na trzy części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm.
- Ciasto kroimy radełkiem na małe trójkąciki, każdy smarujemy łyżeczką dżemu i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut aż podrosną.
- Pieczemy w 170 -180 * C, przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby rogaliki ładnie się zarumieniły.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń