ROGALIKI DYNIOWE Z DŻEMEM MORELOWYM

30.10.2014
data:post.title
Rogaliki są pyszne na każdą okazję, czy to śniadanie, podwieczorek lub przekąska. Przygotowałam je na musem z dyni co sprawiało że wyszły miękkie, kremowe, pachnące, po prostu pyszne. Nadziałam je ulubionym dżemem i posypałam mielonymi orzechami. Polecam sprawdzony przepis.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 3 i 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 duże łyżki gęstego musu z dyni ( przygotowanego wcześniej )mus z dyni
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • dżem morelowy Łowicz
  • mielone orzechy do posypania rogalików
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Wlewamy do wysokiej miski, dodając jajko, rozpuszczoną margarynę, mus, cukier i mąkę. 
  2. Wyrabiamy ciasto jak drożdżowe, składniki muszą dobrze się połączyć a ciasto musi byc elastyczne i gładkie.
  3. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, podsypując mąką ugniatamy aż nie będzie miało pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. 
  5. Ciasto kroimy radełkiem na małe trójkąciki, każdy smarujemy łyżeczką dżemu i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy orzechami i pozostawiamy na 10 minut aż podrosną.
  6. Pieczemy w 170 -180 * C, przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby rogaliki  ładnie się zarumieniły.
  7. Smacznego. 


1 komentarz