DOMOWE CHLEBKI PITA

8 sty 2015
data:post.title
Domowe chlebki pita, nie są pracochłonne jedynie przygotowanie ich to czekanie na  rośnięcie ciasta. Chlebki wychodzą bardzo miękkie, puszyste i super smaczne.


                                                                      SKŁADNIKI : 

  • 4 szklanki maki pszennej lub chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • mąka do posypywania
                                                              PRZYGOTOWANIE :  

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy aż drożdże się rozmieszają. Do zaczynu dodajemy sól, cukier, mąkę i olej, wyrabiamy kilka minut elastyczne i gładkie ciasto drożdżowe. Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje ( wyjdą większe chlebki które później przekroimy na mniejsze kawałki ) i zagniatamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dwa placki na 1/2 cm, przekładamy każdy na blaszkę, pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10 minut. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 * C, przez około 10 minut. Chlebki studzimy i przekrawamy na dwie lub cztery części w zależności jaką wielkość chcemy osiągnąć. Pitę przecinamy wzdłuż do brzegów ciasta, tak  aby osiągnąć wewnętrzną kieszonkę którą będziemy faszerować. nadmiar bułek zamrażam, kiedy są potrzebne wkładam do piekarnika na około 10 minut i podpiekam, są pyszne i chrupiące. Smacznego. 





6 komentarzy