POTRAWKA Z KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU

27 sty 2015
data:post.title
Pyszny kurczak w meksykańskiej potrawce to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Podałam go z chipsami nachos lub jak kto woli z ryżem, danie jest super pyszne.


                                                                       SKŁADNIKI : 

  • 4 udka kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • garść mrożonego groszku
  • garść mrożonej zielonej fasolki
  • 1 marchew, pokrojona w talarki
  • 1 puszka pomidorów
  • sól i słodka papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta suszonego imbiru do smaku
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona 
  • 1-2 szklanki wody 
  • natka pietruszki do posypania
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i papryką. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy kurczaka z jednej i drugiej strony po kilka minut. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilkę podpiekamy. Po chwili dodajemy, marchew, pomidory z puszki, groszek, fasolkę zieloną, papryczkę chilli i wodę. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy kukurydzę, całą fasolkę czerwoną z zalewą i dolewamy wody. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelewamy potrawkę, układamy w niej kawałki kurczaka i całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180*C, około 1 godziny. Sos ładnie się zredukuje i będzie go mniej a mięso stanie się bardzo miękkie.
Na talerz wykładamy kawałki mięsa, porcję ryżu i polewamy sosem meksykańskim. Danie jest pikantne ale jeżeli takiego nie lubimy omijamy papryczkę chilli. Smacznego.



2 komentarze