DESER OWOCOWY Z JOGURTEM I MUSLI

16 kwi 2015
data:post.title
Deserki zawsze się sprawdzają kiedy nie mamy pomysłu na smaczną, słodką i lekką przekąskę. Bardzo efektownie wyglądają, pysznie smakują i wszyscy chętnie je zjadają.


                                                    SKŁADNIKI : na cztery pucharki 
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 duża łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody
  • 300 ml jogurtu greckiego, naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 banany
  • sok z cytryny 
  • 4 łyżki musli czekoladowego
  • płatki czekolady do posypania
  • owoce i mięta do dekoracji
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Truskawki myjemy, mielimy blenderem i słodzimy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i rozlewamy do pucharków. Chłodzimy aż masa zastygnie, następnie banany obieramy, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, układamy do pucharków. Jogurt mieszamy z resztą cukru i musli, nakładamy na owoce, posypujemy resztą musli i płatkami czekolady. Na wierzch kładziemy świeże truskawki. Deserki podajemy schłodzone. Smacznego.



3 komentarze