JAJKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASĄ CHAŁWOWĄ

30.03.2015
data:post.title
Dzisiaj pomysł na czekoladowe jajeczka, przygotowane w domu a nadziewane masą chałwową. Pyszne, delikatne idealne na Wielkanoc.


                                                               SKŁADNIKI :
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 100 g chałwy waniliowej
  • foremki o kształcie jajek
                                                       PRZYGOTOWANIE :
  1. Mleczną czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy ją do szklanej miski i ogrzewamy na parze ( miskę kładziemy na garnek z gotującą się wodą ) aż czekolada się rozpuści.
  2. Płynną masę nakładamy do foremek, ( ja użyłam po pralinkach ) równo ją rozsmarowując, foremki przekładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
  3. W drugiej miseczce rozpuszczamy również na parze białą czekoladę z łyżką mleka i pokruszoną chałwą. Kiedy masa jest już płynna nalewamy ją, po łyżeczce do czekoladowych foremek. Ponownie chłodzimy w lodówce.
  4. Zastygnięte połówki jajek wykładamy z foremek, równo je ze sobą sklejamy tak aby powstało jajko. Nierówne brzegi czekolady odcinamy.
  5. Jajka możemy zawinąć w filię lub udekorować czekoladowymi ozdobami i ozdobnie zapakować.




1 komentarz

  1. Wyglądają przepysznie:)
    Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń