SKŁADNIKI :
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 100 g chałwy waniliowej
- foremki o kształcie jajek
- Mleczną czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy ją do szklanej miski i ogrzewamy na parze ( miskę kładziemy na garnek z gotującą się wodą ) aż czekolada się rozpuści.
- Płynną masę nakładamy do foremek, ( ja użyłam po pralinkach ) równo ją rozsmarowując, foremki przekładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
- W drugiej miseczce rozpuszczamy również na parze białą czekoladę z łyżką mleka i pokruszoną chałwą. Kiedy masa jest już płynna nalewamy ją, po łyżeczce do czekoladowych foremek. Ponownie chłodzimy w lodówce.
- Zastygnięte połówki jajek wykładamy z foremek, równo je ze sobą sklejamy tak aby powstało jajko. Nierówne brzegi czekolady odcinamy.
- Jajka możemy zawinąć w filię lub udekorować czekoladowymi ozdobami i ozdobnie zapakować.
Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Pozdrawiam!