PIECZONE MAŁŻE Z SOSEM CZOSNKOWYM

30.05.2015
data:post.title
Super przekąska dla zwolenników owoców morza i nie tylko, małże pieczone, podane z sosem czosnkowy sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Osobiście za nimi przepadam jak i moi domownicy.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 500 g mrożonych małży bez muszelek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • szczypta sodki 
  • olej do głębokiego smażenia
                                                            SOS CZOSNKOWY : 
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta soli i cukru do smaku
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, sodą, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć  jeżeli panierki jest za mało. 
  2. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
  3. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i cukrem, przekładamy do miseczki. 
  4.  Małże podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.


1 komentarz

  1. Połączenia małży z sosem czosnkowym się nie spodziewałem :)

    OdpowiedzUsuń