SKŁADNIKI :
- 500 g mrożonych małży bez muszelek
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta sodki
- olej do głębokiego smażenia
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- szczypta soli i cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, sodą, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało.
- Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
- Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i cukrem, przekładamy do miseczki.
- Małże podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.
Połączenia małży z sosem czosnkowym się nie spodziewałem :)
OdpowiedzUsuń