SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- 20 g mielonej łuski gryczanej
- 1 rozmącone jajko
Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy mieloną łuskę gryczaną i zagniatamy ponownie aż składniki się połączą, ciasto wyjdzie troszkę twardsze od pszennego ciasta, każde ciasto, osobno przekładamy do misek, nakrywamy lnianymi ściereczkami i odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na płaty podobne wielkością i grubością około 0,5 cm.
Na pszenne ciasto kładziemy ciasto gryczane i lekko je dociskamy. Zwijamy delikatnie jak roladę. Roladę z ciasta posypujemy mąką i lekko kulamy, aby nie przykleiła się do blatu.
Ostrym nożykiem tniemy małe porcje, co 2-3 cm, formujemy w rękach bułeczki i układamy na posypanej mąką blaszce. Pędzelkiem smarujemy bułki po wierzchu rozmąconym jajkiem.
Pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 *C, przez około 30 minut.
Bułki studzimy i zjadamy. Smacznego.
Prezentują się wspaniale ^^ nawet nie śmiał bym sobie takich odmówić :)
OdpowiedzUsuń