Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast.
Ciasto :
- 250 g mąki pszennej Szymanowskiej
- 100 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka oleju Polskiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g ciemnego kakao
- 700 g sera wiaderkowego
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju Polskiego
- 40 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki )
- 2 cukry waniliowe
- 180 g cukru
- kilka ciasteczek oreo lub neo
Śmietana :
- 300 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1 śmietanfix
- kilka ciasteczek oreo
Przygotowanie :
- Składniki ciasta zagniatamy, w razie konieczności dosypujemy mąki Szymanowskiej. Zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę.
- Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukry, jajka, olej i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę, po zmiksowaniu wlewamy śmietanę i mieszamy. Ser wylewamy na kruche ciasto.
- Ciasteczka oreo przecinamy na pół, wciskamy z małymi odstępami w ser. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 - 180 *C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Bardzo zimną śmietanę, ubijamy z cukrami na sztywno. Wsypujemy śmietanfix i jeszcze chwilkę ubijamy.
- Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy bitą śmietaną oraz ciastkami oreo.
- Smacznego.
Wygląda tak pysznie że ślinka cieknie :) Musi niebiańsko smakować :) Uwielbiam Oreo :)
OdpowiedzUsuń