BRED END BUTER, PUDDING Z TRUSKAWKAMI

4 maj 2016
data:post.title
Zapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął.


                                                              SKŁADNIKI :
  • 2 duże, czerstwe rogaliki
  • masło do posmarowania
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru )
  • 100 g świeżych truskawek
  • drzem truskawkowy 
  • opcjonalnie płatki migdałów 
  • cukier puder do posypania 
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rogaliki kroimy na kromki, smarujemy je masłem. Okrągłą formę ( może być na tartę ) wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy jeden obok drugiego i lekko smarujemy dżemem truskawkowym.
  2. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkami, cukrami i budyniem. 
  3. Truskawki myjemy, obieramy i tniemy na plasterki, następnie układamy między rogalikami.
  4. Tak przygotowane rogaliki zalewamy wymieszaną masą jajeczną i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C przez około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie a rogaliki przypieką. 
  6. Po wyciągnięciu lekko studzimy, pudding podajemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego. 




3 komentarze

  1. łaaaał, ale świetny pomysł! wygląda genialnie!
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń