ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA

27 maj 2016
data:post.title
Pyszna rolada czekoladowo - kawowa z kremem migdałowym. Idealna do niedzielnej kawki, na przyjęcia i dla czekoladorzerców. Polecam.


                                                                 Składniki ciasta :
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe 
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                            Krem : 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 pełne szklanki mleka
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
  • 1 mały olejek migdałowy
  • 2 łyżki cukru pudru do masy
  • 200 g margaryny lub masła
  • 100 g ciemnej czekolady 
  • czekoladowe trufle do ozdoby
                                                                     Przygotowanie : 
  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon. 
  2. Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle go mieszając aż powstanie bardzo gęsta masa. Budyń rozkładamy na dwa talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny. 
  3. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy.
  4. Biszkopt odwijamy,  rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
  5. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę. Na wierzchu układamy czekoladowe trufle.
  6. Ciasto jest rewelacyjne na drugi i trzeci dzień, smacznego.


1 komentarz