TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY

24 maj 2016
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na tort truskawkowy, bardzo wysoki z bitą śmietaną o posmaku różanym. Idealny na urodziny, dzień mamy lub babci, bardzo efektowny i bardzo smaczny.
Można go przechowywać około 2-4 dni w lodówce i będzie tak samo dobrze wyglądał i smakował jak dnia pierwszego. Tort można również przełożyć konfiturą różaną. Do wypieku biszkoptu polecam puszystą mąkę Lubella.


                                                        Składniki biszkoptu : pieczemy dwa 
  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mąki puszystej Lubella 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
                                                                                Masa : 
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku
  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa )
  • syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu

                                                                          Przygotowanie : 
  1. Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
  2. Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
  4. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
  5. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być  suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
  6. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  7. Pieczemy dwa biszkopty, boki ciast odkrawamy i przecinamy ciasto na 2-3 blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ).
  8. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno.  Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy. 
  9. Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie.
  10. Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część bitej śmietany. Czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki. Boki tortu wyrównujemy śmietaną i ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
  11. Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje i się kroi na 2 i 3 dzień.
  12. Smacznego. 




3 komentarze