KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW

15 wrz 2016
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne.


                                                             Składniki do zapiekania :
  • 4 duże papryki czerwone
  • 4 duże pomidory 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka tymianku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
                                                                      Dodatkowo : 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki 
  • 1 marchew 
  • gęsta śmietana lub jogurt
  • ugotowany makaron uszka Lubella 
                                                                      Przygotowanie : 
  1. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pomidory i oczyszczona cebulę  przecinamy na pół, Czosnek obieramy. 
  2. Blaszkę najlepiej o wymiarach 25/ 30 wykładamy folią aluminiową, układamy w niej warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut.
  4. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  5. Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.
  6. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
  7. Krem z papryki i pomidorów podajemy ciepły z kleksem gęstej śmietany. 
  8. Polecam podać zupę w małych bulionetkach z grzankami lub makaronem. 




2 komentarze