MAKARON Z PESTO I GRILLOWANĄ CUKINIĄ

11 lis 2016
data:post.title
Makaron spaghetti można przygotować z wieloma przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam go w wersji wegetariańskiej, z pesto bazyliowym i pieczoną cukinią.


                                                                   SKŁADNIKI : 

  • 100 g makaronu spaghetti  Malma 
  • 1 mała cukinia, marchew i papryka czerwona 
  • 1 łyżka masła 
  • 100 ml bulionu
  • duża garść liści bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzechów nerkowca 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 5 g tartego parmezanu 
  • sól, pieprz do smaku
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy.
  2. Marchew i paprykę kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, 100 ml bulionu i prużymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy je do makaronu.
  3. Cukinię nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poruszamy solą i grillujemy na patelni grillowej z jednej i drugiej strony, około 5 minut.
  4. W między czasie przygotowujemy pesto, liście bazylii, orzechy, oliwę, parmezan przekładamy do naczynia blendera, doprawiamy solą i blendujemy. 
  5. Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy. 
  6. Na talerz układamy plastry cukinii, na to porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego.

1 komentarz