BOGRACZ Z KLUSECZKAMI + FILMIK

30 gru 2016
data:post.title
Bogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 10-15 osób.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie,  pieprz w ziarnkach
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki ostrego ketchupu lub ajwaru 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
                                                                 KLUSECZKI : 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso i obrane warzywa kroimy w kostkę. 
  2. W dużym garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, mięso posypujemy mąką i obtaczamy. Dodajemy do garnka łącznie z liściem laurowym, zielem, kminkiem, przyprawami i  kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę. 
  3. Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.
  4. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. 
  5. Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto.
  6. Wlewamy ciasto do zupy i energicznie mieszamy aż wypłyną małe kluseczki. 
  7. Bogracz chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz. 
  8. Zupę podajemy ciepłą z pieczywem, smacznego. 
  9. Zupa jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień. 
         Polecam obejrzeć filmik ;





 

3 komentarze

  1. Takie zupy chciałabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłem, a Twój wygląda przepysznie ^^ Ps. Super, że wykorzystujesz również youtube'a :)

    OdpowiedzUsuń