Bogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 20 osób.
SKŁADNIKI :
- 700 g mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy )
- 2 czerwone papryki
- 1-2 puszki pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej do smaku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
KLUSECZKI :
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- odrobina wody
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso i obrane warzywa kroimy w kostkę.
- W dużym garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, mięso posypujemy mąką i obtaczamy. Dodajemy do garnka łącznie z liściem laurowym, zielem, pieprzem w ziarnkach i kminkiem. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając.
- Wlewamy bulion i dodajemy całą jarzynę oraz przyprawy.
- Bogracz gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
- Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, chwilkę gotujemy.
- Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką i wodą aż powstanie gęste ciasto.
- Wlewamy ciasto do gotującej się zupy i energicznie mieszamy aż wypłyną małe kluseczki. Zupę zagotowujemy.
- Bogracz podajemy ciepły z pieczywem, smacznego.
- Zupa jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Takie zupy chciałabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ja również ją uwielbiam :)
UsuńDawno nie jadłem, a Twój wygląda przepysznie ^^ Ps. Super, że wykorzystujesz również youtube'a :)
OdpowiedzUsuń