KARP PIECZONY CYTRYNOWY + FILMIK

10 gru 2016
data:post.title
Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 karp około 1,5 kg
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • 1 cytryna
  • olej do smażenia 
  • 2 jajka
  • mąką do panierowania
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karpia patroszymy, odcinamy głowę, pozbawiamy łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Tniemy na dzwonka, grubości około 1,5 cm.
  3. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni. 
  5. Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 25-30 minut.
  6. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem z 1/4 -1/2 cytryny.
  7. Podajemy udekorowaną plastrami cytryny i listkami natki pietruszki.
  8. Smacznego, karp tak przygotowany jest przepyszny.
                                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku. 



Prześlij komentarz