SKŁADNIKI :
- 1 karp około 1,5 kg
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- 2 jajka
- mąką do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Karpia patroszymy, odcinamy głowę, pozbawiamy łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Tniemy na dzwonka, grubości około 1,5 cm.
- Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem.
- Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni.
- Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 25-30 minut.
- Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem z 1/4 -1/2 cytryny.
- Podajemy udekorowaną plastrami cytryny i listkami natki pietruszki.
- Smacznego, karp tak przygotowany jest przepyszny.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Prześlij komentarz