SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sodki
- 5 łyżek oleju
DODATKOWO :
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g wiórek kokosowych
- 300 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
- 1 barwnik spożywczy zielony, dowolny
- koraliki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i mieszamy robotem kuchennym.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy po dużej łyżce ciasta.
- Babeczki pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 % C. Wykładamy i studzimy.
- Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wlewamy żelatynę i barwnik spożywczy.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce.
- Babeczki smarujemy na wierzchu czekoladą i posypujemy kokosem.
- Bitą śmietanę nakładamy do szprycy i wyciskamy na babeczki tworząc choinkę.
- Dekorujemy posypkami i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
- Smacznego.
są piękne i z pewnością bardzo pyszne! robiłam kiedyś podobne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) są pyszne rzeczywiście
UsuńŚlicznzie wyglądają te babeczki. Gratulacje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńJakie słodziutkie- na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńTakie ładne że aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńcudeńka po prostu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają w lodówce, jak ją otwieram i widzę te choineczki :)
Usuń